Followers

Friday, 15 March 2013

PERATURAN BILIK DARJAH

Bismillahirrahmanirrahim

Assalammualaikum wbt dan Salam Sejahtera


Pada entri kali ini, kami akan membicarakan perihal PERATURAN DI BILIK DARJAH.

Apakah itu peraturan di bilik darjah? 

Peraturan ialah kenyataan yang memaklumkan tingkah laku yang boleh diterima di dalam bilik darjah


Kenapa perlu ada peraturan di bilik darjah?

Supaya mereka (murid-murid/ kanak-kanak) akan lebih berdisiplin. Sikap mereka akan terbentuk kepada yang lebih positif. Menurut Erik Erikson, kanak-kanak pada peringkat ini mula mendapat pengalaman baharu dan berfokus kepada pembelajaraan pengetahuan dan kemahiran baharu ini. Tetapi, murid pada peringkat ini memerlukan struktur dan prosedur-prosedur kerja yang jelas agar mereka boleh berfungsi dengan baik di dalam bilik darjah. Fokus dalam peraturan di bilik darjah :

  • Ayat peraturan mesti ringkas, jelas dan mudah untuk difahami
  • Peraturan akan dipersetujui oleh murid di dalam bilik darjah tersebut supaya mereka mengingati peraturan tersebut dan kemudiannya akan mematuhi peraturan.
  • Hadkan peraturan di dalam kelas. Contohnya hanya ada lima (5) peraturan di bilik darjah bagi mengelak murid-murid terkeliru dengan peraturan yang lain. As old folk saying, Less is More :)
  • Peraturan yang dibuat perlulah adil dan tujuan peraturan dibuat membantu proses pembelajaran. Elak guna perkataan "JANGAN............" 
  • Peraturan yang dibina tidak terhad dalam bilik darjah sahaja. Jika dapat, biarlah ia dapat diaplikasikan ke dalam kehidupan seharian juga.
  • Semestinya peraturan yang dibina selaras dengan peraturan sekolah dan tidak bercanggah dengannya. Contoh peraturan di bilik darjah. Biar ringkas tapi PADAT dan DIFAHAMI :)No comments:

Post a Comment

SEGALA KOMEN DAN KRITIKAN ANDA SANGAT KAMI HARGAI :)